Moda pariziana

moda pariziana

Franta este una dintre cele mai importante tari in industria modei de astazi. Acolo, s-au nascut haute couture si pret-a-porter, iar moda a fost dintotdeauna o parte foarte importanta din viata culturala a francezilor. Trebuie sa recunoastem ca francezii stiu sa se imbrace bine si mai mult decat atat, pe langa stilul lor inconfundabil exista ceva in atitudinea lor care le aduce acea unicitate. Pasul lor hotarat, naturaletea si increderea debordanta contureaza un aer aparte, un parfum ametitor cu iz parizian care imprastie nuante acute de roz in atmosfera. Totul se amesteca cu notele bezmetice ale acordeonului din Montmartre si cu flasneta domnului cu joben care sta pe treptele de la Sacre-Coeur.

Rochii fabuloase in nuante vii intregesc bulevardul Champs-Elysees. Rochii elegante se pierd printre tablourile expuse la Louvre, oprindu-se in tandem in fata portretului Mona Lisei. Palarii de vara se pierd in aerul mat al apusului, iar costumele pestrite incep sa-si faca aparitia in fata la Moulin Rouge. Uneori, pare ca timpul sta in loc, ca anii nu au trecut atat de tragic peste acest mare oras, iar spiritul sau s-a pastrat intact. Parca acum cateva clipe Toulouse Lautrec trecea usor prin lumina rosiatica care invada Moulin Rouge si se aseza tacut la masa, incepand sa schiteze cateva doamne care se perindau pe acolo si alte doamne care dansau frenetic in acel local.

Spre dimineata, in lumina rasaritului, francezii renunta la haine, renunta la moda si intalnesti cativa tineri imbracati in pantaloni scurti, cu ochelari de soare si palarii si doar un singur sacou croit perfect le acopera bustul gol. Ei nu au nevoie de alte accesorii, iar uneori umbla si desculti. Se intalnesc la un colt de strada cu cateva
costume impecabile, care parca abia au iesit din casa, fara sa petreaca o noapte intreaga in cluburile pariziene. Cateva rochii sifonate si altele drepte se intalnesc si ele in trecere. Iar acest amalgam superb de trairi si culori creioneaza sublim acest tablou parizian care inspira perfect starea unui oras usor obosit, care abia se trezeste.

Share Button